Dagen blir ikke like morsom uten

Verdens Gangs satiriske lillebror
lørdag
27 nov 2021

TV-aksjonen 2020 skal gå til nordmenn som må feriere i Norge

- Svindyre fergebilletter, kø, ræva mat, mygg, dårlig service og krangling. Lidelsene er ubeskrivelige, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Alle visste det ville bli ille, men ingen hadde forestilt seg hvilket bunnløst helvete som skulle senke seg over nordmenn som for første gang i moderne tid ble tvunget til å feriere i sitt eget land.

LES OGSÅ: Regjeringen satser på breddefyll

– Vi har mottatt tusenvis av telefoner den siste uken. Vi er vant til mye elendighet i Amnesty, vi er det.  Men historier om familier fra Østlandet som må betale nesten 400 kroner for å få fraktet Teslaen over en fjord, preger oss mer enn normalt. Våre telefonoperatører har blant annet måttet trøste folk som har betalt 180 kroner for en vassen burger på en veikro. Vaffel med syltetøy til 80 kroner. Hvalsafari til 1200 kroner timen. 74 kroner for en kopp kaffe. 74 kroner! Og de måtte rydde etter seg selv. Det er umenneskelig, sier Egenæs.

TV-aksjonen 2020 var opprinnelig tildelt opprydding av plast i havet, men Amnesty ba regjeringen ta grep da katastrofen åpenbarte seg.

– Jeg tror de fleste skjønner at du ikke heller vann på kjøkkenet når det brenner på dass. Nå må vi ta oss av vår hjemlige elendighet først. Våre kolleger i utlandet har fått med seg hva som skjer og har tilbudt seg å hjelpe. I neste uke kommer det en delegasjon fra Jemen for å bistå ute i felt, sier Egenæs.
– Er de forberedt på hva som vil møte dem?
– Du vil aldri kunne forberede deg på dette. Men de vil forhåpentligvis finne trøst i at verdens elendighet er jevnt fordelt. 

Neste innlegg