Dagen blir ikke like morsom uten

Verdens Gangs satiriske lillebror
tirsdag
3 aug 2021

Slik snakker du med de gamle om at Sylvi Listhaug er blitt eldreminister

- Vær åpen og ærlig. Opptre rolig, men sett ord på den bekymring yngre mennesker har, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.
Den erfarne krisepsykologen vet at gamle mennesker får med seg ting fra TV og internett, ofte uten at barna deres vet det.
Mange kvinner og menn på godt over 90 år kan ha fått med seg at Sylvi Listhaug er landets nye eldre- og folkehelseminister.

– Fantasien deres kan være verre enn virkeligheten. Overlatt til seg selv kan fantasier gi frykt, advarer Dyregrov.

Dyregrov råder barn og voksne til å være ærlige når de forteller sine foreldre eller besteforeldre om det som skjer og at Listhaug er blitt eldreminister.
– Ikke pakk det inn. Forbered dem på det som kommer. Fortell at det av og til skjer noe dumt, men at det ikke er de eldres skyld. Fortell at det er yngre mennesker som har ansvaret når det utnevnes en eldreminister. Si at det viktigste de kan gjøre er å leve livet normalt, og at de kan skyve bort bekymringer ved å gjøre kjekke ting.

Krisepsykologen ber ungene lage «knagger» med ord og begreper som gjør at de eldre kan henge fra seg unødig frykt og bekymring.
– Selv veldig gamle mennesker kan trenge å forstå hva dette er. Si at de kan komme til deg når som helst med sine spørsmål eller bekymringer. Det er også viktig å presisere at dette hender veldig sjelden, sier Dyregrov.
– Men Sylvi Listhaug har jo vært minister mange ganger tidligere..?
– Ja, men det har de sikkert glemt.

Neste innlegg