Dagen blir ikke like morsom uten

Verdens Gangs satiriske lillebror
fredag
26 feb 2021

Askeladden skrives om for å representere norske verdier

Asbjørnsen og Moes eventyrfigur Espen Askeladd har representert den norske folkesjela i snart 200 år, men nå er det slutt. I alle fall for originalen slik vi kjenner ham.

– Det stemmer at vi har foretatt visse verdimessige korreksjoner på hvordan Askeladden og personer rundt ham fremstår. Norsk kultur og norske verdier er under press, og vi må sørge for at våre nasjonalhelter gir helt klare signaler om hva det vil si å være norsk, sier justis-, beredskaps-, og justisminister Sylvi Listhaug.

Listhaug trekker spesielt frem seks punkt der Askeladden strider mot norske verdier – og derfor er korrigert:

  1. Askeladden fikk navnet sitt fordi han var svart av aske i ansiktet. Ekte nordmenn er som kjent hvite i ansiktet. Nytt navn blir derfor Kvitladden. 
  2. I eventyrene er Askeladden en lykkejeger som reiser ut i verden for å skaffe seg et bedre liv enn det han hadde hjemme. I de nye versjonene hjelpes Askeladden der han er. 
  3. Askeladden reiser rundt med vennene sine i en båt som går like bra til lands som til vanns. I den nye versjonen møter båten flere skip fra marinen og mannskapet blir overtalt ved hjelp av grovkalibrede våpen til å snu og sørge for innreisevisum på vanlig vis. 
  4. I et av de mest kjente eventyrene om Askeladden plukker han opp masse skrot han finner langs veien og tar det med seg. I den nye versjonen kildesorteres dette skrotet fortløpende og leveres på miljøstasjonen. 
  5. I samme eventyr klarer Askeladden å målbinde prinsessen. Det er ytringsfrihet i Norge, og alle moderne menn vet at det er umulig å få en kvinne til å holde kjeft. 
  6. Eventyrene om Askeladden ender alltid opp med at han FÅR prinsessen og halve kongeriket. Tvangsekteskap driver vi ikke med i Norge. I de nye utgavene treffes Askeladden og prinsessen på Tinder, er litt av og på i fem år før de ved et uhell i fylla blir foreldre. Deretter lever de sånn middels resten av sine dager, klager på stat og kommune og reiser til Syden to ganger i året for å drikke seg full med naboen.
Neste innlegg